woensdag 25 oktober 2017

Algemene info over Duitsland

Dit blog wil berichten met interessante en betrouwbare informatie over Duitsland bieden, zowel maatschappelijk, cultureel als zakelijk. Het bevat feiten, cijfers en interessante gebeurtenissen.

Duitsland: 16 deelstaten met rijke traditie


Duitsland is een land met een rijke geschiedenis. Het kent op dit moment 16 deelstaten, ooit voortgekomen uit meer dan twee maal zoveel koninkrijken, vorstendommen en ministaatjes.

Ook het het landschap wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid:

  • zandstranden aan de Noord- en de Oostzee;
  • rivieren met Europese allure;
  • en de met sneeuw bedekte Alpen in het zuiden.


De Duitsers, ongeacht of ze nu afkomstig zijn uit Beieren, Nedersaksen of Hessen, brengen met hun dialecten en tradities dit portret tot leven. Geen wonder dat jaarlijks bijna 27 miljoen mensen Duitsland bezoeken. En voor velen van hen blijft het niet bij één keer. Ze maken waar wat de typische Duitse afscheidsgroet uitdrukt: Auf Wiedersehen - Tot ziens!

De Duitse samenleving


Duitsland is met afstand het meest bevolkte land van de Europese Unie. Het is een modern en internationaal georiënteerd land. De samenleving wordt gekenmerkt door een veelheid aan levensstijlen en etnisch-culturele achtergronden. De samenlevingsvormen zijn in de afgelopen decennia meer divers geworden, de individuele vrijheden uitgebreid. Het traditionele rollenpatroon van geslachten is doorbroken. Ondanks al die maatschappelijke veranderingen, blijft het gezin de belangrijkste sociale referentiegroep en jongeren hebben er een zeer nauwe relatie met hun ouders.De Duitse economie


Duitse bedrijven genieten internationaal een uitstekende reputatie. Ze vertegenwoordigen een kwaliteitsmerk dat over de hele wereld bekend staat als "Made in Germany", getypeerd door  innovatie, kwaliteit en technologische voorsprong. Maar de stuwende kracht achter deze vierde grootste economie ter wereld zijn niet alleen zogenaamde  “global players”, maar ook veel internationaal leidende ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf. Ze profiteren allemaal van gezonde economische randvoorwaarden en de uitstekende kwalificaties van de Duitse werknemers. Ook buitenlandse investeerders weten dat te waarderen.

Het moderne leven in Duitsland


Een uitstekende keuken en heerlijke wijnen, ontspannen in de natuur, festivals en feesten, vakantiebestemmingen, design en mode, inspirerende architectuur. Duitsland heeft veel te bieden, véél meer dan alle clichés die nog de ronde doen over lederhosen en zuurkool. Dat weten ook veel vakantiegangers uit het buitenland die Duitsland in toenemende mate hebben leren kennen als interessante vakantiebestemming. Niet alleen vanwege de rijkdom aan cultuurhistorische bezienswaardigheden, maar ook vanwege de gevarieerde regionale keuken en de afwisselende landschappen. En ook Duitsers zelf, toch de onbetwiste wereldkampioenen als het om reizen naar het buitenland gaat, houden het liefst vakantie tussen Noordzee en Alpen.


Hoe wordt het land bestuurd? 

Op 24 september 2017 vonden in Duitsland parlementsverkiezingen plaats. Die brachten een aanzienlijk verlies voor de regerende coalitie van CDU, CSU en SPD (de christelijke partijen en socialisten derhalve) teweeg. Daarentegen konden de liberalen (FDP) en de rechtse partij AFD (Alternative für Deutschland) aanzienlijke winst boeken. Voor de AFD was het behaalde resultaat zelfs voldoende om voor het eerst in de Duitse Bondsdag (te vergelijken met onze Tweede Kamer) te geraken. Voor de verkiezingsnederlaag van de zittende coalitie werd door velen de ruimhartige vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel verantwoordelijk gehouden.